Afgelopen week werd onze kleinzoon 5 jaar. Hij kreeg onder andere een taart met een afbeelding van een brandweerauto. Je moet weten dat hij helemaal gek is van alles wat brandweer is. Volgen mij heeft hij al 25 brandweerauto’s en iedere nieuwe die hij krijgt is weer een groot feest voor hem. Z’n nieuwste favoriet is een blauw zwaailicht waarmee hij – onder luid sirene geloei – door het huis sprint.

Op zijn verjaardagstaart zaten ook kaarsjes. Vol overgave blies hij ze uit. Groot feest! In een flits zag ik zijn arm over de kaarsjes gaan. Pfff… Nee, niets aan de hand, want de kaarsje waren al uit. Maar, dacht ik later… Wat kun je nu eigenlijk het beste doen bij een brandwondje? Dus, maar eens even wat googelen.

Eerst water, de rest komt later.

De kreet “Eerst water, de rest komt later” is eigenlijk het belangrijkste dat me na mijn zoektocht over dit onderwerp is bijgebleven. Lekker makkelijk te onthouden en eenvoudig uit te voeren.

Voor de mensen die meer willen weten, vind je hieronder nog wat tips en informatie die ik tegen kwam.

Het belangrijkste is dat de wond afkoelt. Zo beperk je de schade die aan het lichaam wordt toegebracht en het vermindert de pijn. Het mooiste is het als je lauw, zachtjes stromend water gebruikt. Probeer z.s.m. en in ieder geval binnen 20 minuten te starten en hou het ook 20 minuten vol.

Kleding mag je verwijderen, maar let op: Trek het nooit los van de wond en houd kleding die in de huid is gebrand goed nat.

Sieraden en horloges e.d. kun je het best zo snel mogelijk verwijderen.

EHBO doos

Na koelen kun je de wond afdekken met wat verbandgaas. Dit laatste bracht mij ertoe mijn verbandtrommel maar eens nader te bekijken. Die bleek 15 jaar oud en was al redelijk leeggeplunderd. Een aantal zaken moesten beslist vervangen en aangevuld worden. Na wat gepuzzel bleek het aanschaffen van een compleet nieuwe doos het voordeligste. Voor nog geen € 15,- heb je een goede complete EHBO doos.

 

En dan nog dit:
Is de verbranding kleiner dan een 2 euro muntstuk, en alleen goed rood? Dan is het wel pijnlijk maar geneest vrij snel.
Zie je een blaasje, kleurt het wit of zwart of is het pijnloos? Raadpleeg dan op zijn minst een arts, of bel zeker als het een grotere wond is de huisartsenpost of 112. Daar zitten specialisten die goed kunnen inschatten wat voor hulp je nodig hebt en kunnen je advies geven.

Ik hoop dat je al deze kennis nooit nodig hebt. Maar, mocht er over jaren mee te maken krijgen, dan herinner je je misschien de kreet “Eerst water, de rest komt later!”

Note: Dit artikel is informatief bedoeld en er kunnen op geen enkele manier rechten aan worden ontleend.