Buurtpreventie in Dordrecht.
Het doel van buurtpreventie is het voorkomen van criminaliteit en overlast in de buurt. Dit kan door elkaar snel voor verdachte situaties te waarschuwen. In Dordrecht wordt hiervoor gebruik gemaakt van verschillende initiatieven zoals Nextdoor, buurtwhats-app groepen, veilige-buurtapp e.d. Dit geeft een versnipperde situatie wat het succes van buurtpreventie in Dordrecht niet bevordert.
 

Het alternatief.
BurenAlert maakt gebruik van telefoontechniek waarbij het niet uitmaakt of je een vaste telefoon of mobiele telefoon hebt. Daarom kan iedereen mee doen. Ook bijvoorbeeld ouderen met alleen een vaste telefoonaansluiting.

BurenAlert werkt als volgt.
Een buurtbewoner die de buurt wilt waarschuwen pakt zijn/haar telefoon, spreekt een bericht in en verbreekt de verbinding. Direct daarna gaat bij de andere deelnemende buren, in een straal van 500 meter, de telefoon over en horen zij bij opnemen het ingesproken bericht.

Een paar voorbeelden.

Babbeltruc; Ik had net twee jongens van ongeveer 18 jaar met een vaag verhaal over een isolatieonderzoek aan de deur. Ik vertrouwde het niet en heb ze niet binnen gelaten.

Opa: Ik ben mij dementerende vader. 84 jaar, bruine ribbroek en lange grijze regenjas al een poosje kwijt. Heeft iemand hem gezien?

Mike: Ik kan mijn zoontje van 4 niet vinden. Hij zou bij een vriendje spelen maar is daar niet. Heeft iemand hem gezien? Blond koppie en fel gele hoody. 

Help. Mij dochter heeft een flinke hoofdwond en moet naar het ziekenhuis. Ik heb geen auto. Kan iemand mij helpen.

Verdacht: Ik zie al een paar dagen een duister figuur overal naar binnen gluren. Hou je deuren op slot. 

Meer weten?

Hoe werkt het?

Iedereen die zich aanmeld wordt op basis van zijn postcode automatisch gekoppeld aan andere deelnemers in een straal van 500 meter.

Een buurtbewoner die iets wilt melden pakt de telefoon, spreekt een bericht in en verbreekt de verbinding. Direct hierna gaat bij de deelnemende buren in een straal van 500 meter de telefoon over en horen zij het ingesproken bericht. Zo is iedereen direct alert. 

Gratis?.. Waar zit het addertjes onder het gras en hoe zit het met de privacy?

Gratis

Natuurlijk gaat er een belletje rinkelen als iets gratis is. Buurtalarm is 100% gratis en dat proberen we ook zo te houden. Hoe je ons daarbij kunt helpen lees je bij “Over ons”. 

Privacy

Als je je aanmeld ga je er mee akkoord dat we je regelmatig onze  nieuwsbrief sturen met tips en updates over Buurtalarm en informatie over onze producten DeNoodknop en MisNixx. Wij beloven je dat je gegevens alleen gebruikt worden voor de goede werking van het systeem en voor onze nieuwsbrief en op geen enkele wijze aan derden ter beschikking worden gesteld.

Wie doen er al mee?

Op de plattegrond kan je zien hoeveel mensen er in een wijk mee doen. In het kader van privacy zij de inzoom mogelijkheden beperkt.

in de praktijk zien we dat als iemand in een straat/wijk het initiatief neemt het aantal deelnemers daar snel stijgt. Die groei kan je op de plattegrond volgen.

Om je buren over BurenAlert te informeren kan je onderstaande tekst gebruiken.  

Beste ……

Ik heb me aangemeld voor BurenAlert. Dat is een alarmsysteem waarmee buurtbewoners elkaar razendsnel kunnen waarschuwen voor verdachte of gevaarlijk situaties. Misschien ook iets voor jou om mee te doen. Het kost niets en je maakt je buurt er een stuk veiliger mee. Om je aan te melden ga je naar www.burenalert.nl of download de MisNixx app.  

Iedereen die zich aanmeld wordt op basis van zijn postcode automatisch in de juiste groep gezet. Ook krijgt iedere nieuwe deelnemer de vraag anderen op BurenAlert te wijzen. Moet je eens opletten hoe snel het aantal deelnemers in jouw omgeving groeit. Die groei kan je volgen door af en toe op de plattegrond te kijken. 

Om alarm te geven moet je een nummer (dat krijg je na je aanmelding) kiezen waarna je gevraagd wordt een bericht in te spreken. Het burenAlert systeem verstuurt dat bericht naar de andere deelnemers in een straal van 500 meter om je woning.

Het verschil met buurtpreventie en Whats-App groepen?

Regelmatig krijgen we vragen over het verschil tussen BurenAlert en WhatsApp groepen. Onderstaand de verschillen. 

Aanmelden:

  • WhatsApp: Aanmelden gaat via een beheerder die je in de groep zet. Voor je mee kan doen moet je eerst uitzoeken wie de beheerde is.
  • BurenAlert: Aanmelden gaat via de site of MisNixx-app. Je wordt automatisch gekoppeld aan de andere deelnemers in een straal van 500 meter rond je huisadres.

Privacy

  • WhatsApp: Vanaf het moment dat je in de groep zit heeft iedereen in de groep jouw telefoonnummer.
  • BurenAlert: Je gegevens zijn voor andere deelnemers niet zichtbaar.

De vorm van de berichten

  • WhatsApp: Er wordt met tekstberichten gewerkt. Een sms/whats-app bericht heeft een lage aandachtswaarde en wordt vaak pas later gelezen.
  • BurenAlert: Er wordt met spraakberichten gewerkt. Een overgaande telefoon heeft een hoge aandachtswaarde en wordt vaak direct op gereageerd.

Iedereen

  • WhatsApp: Mensen die geen smartphone hebben, of Whats-app niet op hun telefoon hebben geïnstalleerd, kunnen niet mee doen.
  • BurenAlert: BurenAlert werkt op iedere vaste en mobiele telefoonaansluitingen. Daarom kan iedereen, ook mensen (ouderen) die wat minder handig zijn met de smartphone, mee doen. Ouderen zijn vaak de ogen van de wijk en voor “criminelen” een doelgroep.

Vervuiling

  • WhatsApp: Als er geen actieve beheerder is die waakt over de kwaliteit van de berichten verwaterd de groep tot een babbelbox en haken mensen af.
  • BurenAlert: De ervaring leert dat er alleen urgente zaken gemeld worden.